Przepis:
50g świeżych drożdży
250mł mleka
2 jajka
200g cukru
800g mąki
175g masła
1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
500g półtłustego zmielonego białego sera
laska wanilii
3/4 szklanki cukru
Drożdże rozpuść w małej ilości ciepłego mleka, poczekaj aż wyrosną, po czym wlej resztę mleka, dodaj jajka, cukier, i 600g mąki. Drewnianą łyżką mieszaj ciasto przez 5-6 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Do ciasta dodaj masło, sól i resztę mąki. Wyrób je, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut. Wyłóż ciasto na oprószoną stolnicę, wyrabiaj, podziel na dwie części. Utrzyj składniki nadzienia, jedną część ciasta rozwałkuj na prostokąt, rozprowadź biały ser, zawiń i uformuj rogal. Drugą część ciasta podziel na ok 30 kulek, spłaszcz, dodaj nadzienie, zalep.
Podgrzej piekarnik do 200st. Ciasto posmaruj jajkiem i oprósz cukrem kryształem.
Piecz na najniższym poziomie piekarnika - rogal ok 25 minut, bułeczki ok. 15.
Ciasto doskonale nadaje się do mrożenia.
Ja zrobiłam część bułeczek pustych - idealne do jedzenia z dżemem - jak na zdjęciu :)
Ciasto co prawda bardzo czasochłonne, ale efekt wart czekania!
SMACZNEGO :)