Popularne posty...

niedziela, 20 listopada 2011

19. Karmelizowane jabłka z kolorową posypką

To jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Wydaje mi się nawet, że jedno z naj -wcześ-niejszych wspomnień. Pamiętam, że jako czterolatka podchodziłam z mamą do stoiska w jednym z centrów handlowych i wyciągałam małą łapkę w kierunku karmelizowanych pieczonych jabłek z kolorową posypką. Nie potrafię zapomnieć chrupiącego karmelu który tworzył skorupkę dla miękkiego kwaskowatego jabłka. Kocham ten kontrast, subtelne połączenie, parę idealną, która w cudowny sposób się uzupełnia, jak to być powinno w każdym szanującym się związku  :)
Jesień to idealny czas na powracanie do dzieciństwa, krainy beztroski i radości. Skorzystałam dzisiaj z właściwości tej pory roku jak i nowego palnika :)



Umyte jabłka posmaruj podgrzanym miodem (przy użyciu pędzelka), obtocz w cukrze i karmelizuj palnikiem. Następnie jabłko posmaruj masłem, ponownie obtocz w cukrze i karmelizuj - tą czynność powtarzaj do pożądanego wyglądu jabłka (ok. 10 razy). Na koniec posmaruj rozgrzanym miodem i posyp kolorową posypką! 






SMACZNEGO! :)