Popularne posty...

środa, 26 września 2012

27. Pesto

Bardzo lubię orzechowo-ziołowy posmak pesto. Znudziła mnie już jednak tradycyjna wersja tego włoskiego sosu. W dodatku orzeszki piniowe są trudno dostępne (jak dotąd nie widziałam ich w lokalnych sklepikach) i dosyć drogie. Postanowiłam troszkę poeksperymentować i tak oto powstała autorska wersja pesto Kulinarnej Manii!





Przepis:

- 1,5 garści świeżych  i umytych listków bazylii
- gałązka pietruszki
- pół garści pestek słonecznika
- garść obranych orzechów laskowych
- 15 dag drobno startego sera pecorino
- 5 obranych ząbków czosnku
- szczypta soli
-kilka ziaren kolorowego pieprzu
- pół szklanki oliwy

Przepis jest bardzo prosty - wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze, pozostawiając większe kawałeczki (tak, by pesto miało strukturę ziarnistą, zielona papka nie będzie atrakcyjna dla oka, a i jej walory smakowe ulegną pogorszeniu). Zmiksowane produkty przełóż do słoiczka i zalej oliwą (dzięki temu pesto nie będzie się psuło!)
Smacznego!