Popularne posty...

środa, 26 września 2012

27. Pesto

Bardzo lubię orzechowo-ziołowy posmak pesto. Znudziła mnie już jednak tradycyjna wersja tego włoskiego sosu. W dodatku orzeszki piniowe są trudno dostępne (jak dotąd nie widziałam ich w lokalnych sklepikach) i dosyć drogie. Postanowiłam troszkę poeksperymentować i tak oto powstała autorska wersja pesto Kulinarnej Manii!





Przepis:

- 1,5 garści świeżych  i umytych listków bazylii
- gałązka pietruszki
- pół garści pestek słonecznika
- garść obranych orzechów laskowych
- 15 dag drobno startego sera pecorino
- 5 obranych ząbków czosnku
- szczypta soli
-kilka ziaren kolorowego pieprzu
- pół szklanki oliwy

Przepis jest bardzo prosty - wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze, pozostawiając większe kawałeczki (tak, by pesto miało strukturę ziarnistą, zielona papka nie będzie atrakcyjna dla oka, a i jej walory smakowe ulegną pogorszeniu). Zmiksowane produkty przełóż do słoiczka i zalej oliwą (dzięki temu pesto nie będzie się psuło!)
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Pyszne. Z orzechami i słonecznikiem-super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam,

    Jestem pierwszy raz na tym blogu i pierwsze co rzuca sie w oczy to niestety bardzo nieczytelna czcionka:/

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem zakochana w tym smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślinka cieknie na sam widok! Mniam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też uwielbiam ten smak,ale do tej pory raczej stawiałam na gotowe słoiczki,... chyba pora się przełamać i samej pokucharzyć :) a czemu nie bierzesz udziału w tym konkursie przepisy dietetyczne figury? przecież masz tyle przepisów, chociażby ten, a co sprzęt kuchenny,to sprzęt kuchenny - zawsze się przyda :>

    OdpowiedzUsuń