Popularne posty...

środa, 23 kwietnia 2014

40. Sekret tkwi w sosie....

Tak powiedziałam moim znajomym, kiedy pytali jak to możliwe, że ta sałata jest  t a k   g e n i a l n a.
Nie mogli w to uwierzyć! Jak to możliwe, że sos może przeobrazić sałatę w smakołyk?
Ja też nie wiem jak, ale wiem, że to
naprawdę
działa.





Sos:
(na średniej wielkości miskę)

1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ostrego sosu chili czosnkowego
1-2 przeciśnięte ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
3 łyżki oliwy 
pieprz, sól, zioła prowansalskie


Musztardę i miód umieść w pojemniczku i wstaw do mikrofalówki na ok minutę, tak by masa zaczęła tworzyć delikatne bąbelki. Wyjmij musztardę z miodem, mieszaj, dodaj sos chili, czosnek i ocet balsamiczny, po czym dolewaj po kropelce (!) oliwę i energicznie ubijaj łyżeczką (sos musi się ubić i zgęstnieć, jeśli za szybko dodamy oliwę tylko się rozwarstwi!). Na koniec przypraw pieprzem i solą.
Sałatę polej bezpośrednio przed podaniem. Do perfekcji brakuje Ci jeszcze tylko podsmażonych pestek słonecznika z solą. One naprawdę są genialne....