Popularne posty...

czwartek, 20 września 2012

24. Chrupiące gofry z czekoladą i jagodami

Nie potrafię wyrzec się tej przyjemności, jaką jest tworzenie od podstaw łatwo dostępnych produktów - niezależnie od tego, czy jest to kubeczek na długopisy, skrzynka z farbami, wełniany szalik lub deser. Uwielbiam satysfakcję jaką przynosi wykonywanie prostych czynności samemu.
Tak samo jest w przypadku gofrów - możesz je dostać w nadmorskiej budce, supermarkecie, na starówce, koło kina - dosłownie wszędzie.
Nie potrafiłam przejść obojętnie obok przepisu na chrupiące gofry. Najlepsze są te jeszcze ciepłe z ubitą kremówką, jagodami i wiórkami z czekolady...




Przepis: 

ciasto:
- 2,5 szklanki mąki 
- 0,5 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego 
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 0,5 szklanki oleju
- 4 jaja
- szczypta soli 
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia

+ kremówka, owoce, dżem owocowy i czekolada


Połącz mąkę z cukrami, mlekiem, wodą i proszkiem do pieczenia, oraz zmieszane wcześniej żółtka jaj z olejem. Dodaj szczyptę soli. Ubij białka na sztywno, delikatnie połącz z masą. Ciasto wlewaj na dobrze rozgrzaną gofrownicę. Piecz przez około 3 minuty. 
Kremówkę ubij z odrobiną cukru pudru, nałóż na wpół przestudzone gofry (zbyt ciepły gofr rozpuści bitą śmietanę), nałóż owoce z dżemem. Tabliczkę czekolady umieść na blacie i ostrym nożem przejedź po spodzie czekolady dla uzyskania wiórków. Ozdób gofry. 
Smacznego!