Popularne posty...

środa, 2 listopada 2011

15. Tureckie ciasteczka z orzechami włoskimi, sezamem i pistacjami

Dzisiejszy przepis umieszczam na życzenie jednych z największych Smakoszy Kulinarnych (ukłony w Waszą stronę), których urzekł bajeczny smak i konsystencja tureckich smakołyków.
Ciasteczka zawierają bardzo dużo tłuszczu i cukru oraz mało mąki, dzięki czemu zawdzięczają swoją chrupkość przy jednoczesnemu rozpływaniu się w ustach.
 Jedną z największych zalet ciasteczek jest fakt, że są bardzo sycące, a przy okazji ich przygotowanie zajmuje nam naprawdę niewiele czasu!






Przepis:


100 gram masła
300 gram cukru
łyżka cukru waniliowego
100 ml oleju rzepakowego (zastąpiłam słonecznikowym i dodałam odrobinę więcej, bo ciasto nie chciało się połączyć) 
320 gram mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
+orzechy pistacjowe/włoskie/sezam

Piekarnik rozgrzac do 150st. Utrzeć masło z cukrem, dodać olej, mąkę i sodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielic na 4 części zrolowac w wałeczki, pokroic na plasterki, rozpłaszczyc na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypac orzechami i piec 20 min. 




SMACZNEGO! :)

7 komentarzy:

  1. schrupałabym kilka, lubię orzechowe ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  2. to jedne z tych przysmaków dla których rzucam dietę :/ są naprawdę nieziemskie

    OdpowiedzUsuń
  3. taka konfiguracja skladnikow musi byc mega dobra :), swietny blog i fajne przepisy, bede wpadac czesciej,
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skoro wymuszają porzucanie diety to naprawdę muszą być boskie ;-) Wyglądają faktycznie przekonywująco...

    OdpowiedzUsuń
  5. Kalorie nie ważne, liczy się ich smak;)

    OdpowiedzUsuń
  6. koniecznie muszę wypróbować, ponieważ kuszą niemiłosiernie;)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie zraź się tylko jeśli ciasto będzie się kruszyło - dodaj odrobiny oleju i uformuj rozpłaszczone kuleczki. byleby się dało stworzyc cos na kształt ciastka - po upieczeniu i tak będą bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń