A więc do dzieła!
Składniki:
2 1/2 szklanki cukru
3 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
4 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie ziarenka z jednej laski wanilii)
2/3 szklanki kakao
4 jaja
1 szklanka oleju
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 szklanka mleka
Zmieszać suche składniki (mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao,chili), następnie dodawać kolejno: jaja, olej, jogurt naturalny, mleko. Składniki dokładnie wymieszać na gładką masę, piec w temp. 180st.C przez 25 minut.
Rada: ciasto nie powinno zbyt długo stać, gdyż muffinki nie wyrosną
piec bez termoobiegu
foremki do muffinek wypełnić w 2/3, inaczej po upieczeniu wypłyną
"2 tury" nie kłaść na ciepłej blasze
SMACZNEGO!
zrobię je dziś może;>
OdpowiedzUsuńrób rób ;)
OdpowiedzUsuńDla mnie połączenie idealne:) Zawsze w pijalniach czekolady zamawiam taką z "pazurem". Zapowiada się smacznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pikantne potrawy, a już połączenie chilli i czekolady, to wręcz połączenie idealne!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
bardzo mi się podoba ten dodatek chili:-)
OdpowiedzUsuń