Popularne posty...

sobota, 24 września 2011

2. Pappardelle z cukinią i mozarellą w sosie pomidorowym

Jesienne sycące danie, z rozpadającą się w ustach cukinią w towarzystwie pomidorów i mozarelli skropionej oliwą czosnkową :)

Dla wszystkich, którzy nie przepadają za cukinią w ramach terapii - polecam :))

Przepis:

Paczka makaronu pappardelle 
Kartonik pomidorów (w kawałkach) 
2-3 cukinie średniej wielkości
1 cebula
150 gram żółtego sera
czosnek mielony
sól, pieprz, bazylia, oregano
suszone pomidory
mozarella
oliwa czosnkowa

Cebulę poszatkować, poddusić na patelni, cukinie obrać "w paski", pokroić na 1cm półkrążki, wrzucić do duszącej się cebuli, posolić i dusić ok. 15-20 minut. Pomidory z kartonika rozgnieść i połączyć z cukinią, odrobinę odparować, dodać żółtego sera w plasterkach, oraz wszystkie przyprawy (dużą ilość czosnku!).
Pappardelle ugotować al dente.
Podawać z pokrojoną w plasterki mozarellą skropioną oliwą czosnkową i suszonym pomidorem :) 

Danie jest naprawdę świetne, choć nie prezentuje się nadzwyczajnie

SMACZNEGO :))

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam cukinię! Jest takim wszechstronnym warzywem:) Twoja propozycja z pewnością się przyda, szczególnie, że widzę, że jest bardzo szybka w przygotowaniu:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. już jak się czyta to czuć ten zapach i aż się marzy o smaku. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Złodziejka przysmaków: danie w zasadzie samo się robi, a efekt (zwłaszcza walor smakowy) świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię taką pastę! Poproszę jeszcze o banerek akcji Warzywa psiankowate lub link do zaproszenia. Wówczas będę mogła zaakceptowac przepis i znajdzie się on w podsumowaniu :0

    OdpowiedzUsuń
  5. ok ok, tylko jestem trochę zielona... link umieścic w poście? sorry za głupie pytanie, ale nie wiem :|

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to połączenie :) Cukinia, makaron i mozzarella to klucz to obiadu, który mogę zjeść zawsze.

    OdpowiedzUsuń