Przepis:
Ciasto kruche:
250g mąki
125g masła
szczypta soli
1/3 szklanka wody
1 łyżka oleju
Nadzienie:
400g mrożonego szpinaku
200ml śmietanki 30%
250g sera lazur
3 jajka
3 ząbki czosnku
szczypta soli, pieprzu, oregano
Ciasto: masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i olej. Lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godz.
Nadzienie: Szpinak rozmrozic w rondelku, cebulę podsmażyc na oleju ze szczyptą soli. Do szpinaku dodac czosnek, przyprawy, zalac śmietanką i dusic ok 20 min mieszając. Na koniec dodac ser lazur, zdjąc z ognia i po lekkim przestygnięciu wbic jaja, wymieszac.
Ciasto rozwałkowac, ułożyc na wysmarowaną olejem formę do tarty, podpiec 10 min w 180st. wyjąc i posmarowac całą powierzchnię rozkłuconym jajem, zapiec 5 min, po czym wylac masę i piec ok 25-30min.
Zajadac się do woli (do wyczyszczenia formy)
*Rady:
-Ciasto kruche jest tym lepsze, im krócej się je wyrabia.
-Ciasto kruche można przyrządzić dzień wcześniej, i trzymać w lodówce.
-Tłuszcz powinien być chłodny i twardy.
-Forma na tartę jest okrągła i ma niewysokie, karbowane brzegi
SMACZNEGO :)
Piękna!
OdpowiedzUsuńTarty to moje kulinarne słabości.Uwielbiam.
I moje również, próbowałaś kiedyś kurkową? Jest niesamowita :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie robiłam tarty! Ta wygląda na bardzo smaczną, pycha:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna! Uwielbiam tarty, jutro mam w planie pomidorową, szpinakowa była w piątek, ale patrząc na Twoją, czuję, że pojawi się ponownie jeszcze w tym tygodniu!
OdpowiedzUsuńBardzo pysznie tu u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Anna-Maria ambitnie! Ja też zatęskniłam za tartami, teraz dla odmiany planuję na słodko, ale jeszcze nie mam konkretnego pomysłu :)
OdpowiedzUsuńO! spróbowałabym takiej;)
OdpowiedzUsuń