Przepis:
2 szklanki płatków owsianych
pół szklanki cukru / miodu (ja zrobiłam pół na pół)
3 łyżki kakao
2-3 łyżki masła
5 łyżek mleka
Do obtoczenia: kakao lub cukier w krysztale, ewentualnie wiórki kokosowe.
Margarynę rozpuścić w garnku.
Dodać cukier, kakao, mleko i podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
Wsypać płatki i gotować ok. 5 minut na małym ogniu by całość się nie przypaliła.
Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych
Wsypać płatki i gotować ok. 5 minut na małym ogniu by całość się nie przypaliła.
Z lekko przestudzonej masy formować niewielkie kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych
SMACZNEGO! :)
takie owsiane ciasteczka robiłyśmy z koleżankami na imprezy w czasach kryzysu czyli latach 80-tych, oczywiście najpierw trzeba było przez kilka godzin wystać kakao w firmowym sklepie Wedla.... bardzo je lubię i czasami jeszcze robię
OdpowiedzUsuńOwsiane trufle prezentują się jak wykwintne czekoladki!
OdpowiedzUsuńWprawdzie jeszcze nie czuję jesieni,ale takie smakołyki chętnie bym teraz zjadła.
Akurat z płatkami owsianymi nie robiłam, ale wiem, że trufle są pyszne i faktem jest, że szybko się je robi :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe trufelki :)Proszę o banerek akcji, dziękuję!
OdpowiedzUsuń