Przepis:
1/4 l wody
8 dag masła
sól
20 dag mąki
4 jaja
krem Tiramisu
cukier + woda (na karmel) w proporcjach ok. 1:1
Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, odsunąć na bok, ocierać szybko, starannie rozbijając grudki mąki. Wybijać ciasto płaską łyżką drewnianą na małym ogniu, aż będzie gładkie, lśniące i "szkliste". Odstawić na bok, trochę schłodzic, ciągle ucierac dodając jaja. Wyrobic łyżką do zupełnego ostudzenia. Na blachę położyc pergamin do pieczenia i szprycką lub łyżką nakładac ciasto (rozpłaszczone kulki) wielkości śliwki. Piec 25 - 30 minut w bardzo gorącym piekarniku ( pierwsze 10 min w 200 st z termoobiegiem lub 220st. bez termoobiegu, potem zniżyc odpowiednio do 180st lub 200st).
Zrobic karmel w rondelku (ważne: nie mieszaj!), tak aby uzyskał kolor jasnobrązowy i robiły się "piórka" 1 stopnia, ułóż ptysie dookoła, aby utworzyły okrąg na talerzu, polej karmelem. Następnie ułóż górną warstwę z ptysiów i polej ponownie. Na wysmarowaną miseczkę do góry dnem olejem wylej karmel (cienkimi nitkami) i włóż do lodówki, aby wystygł. Masę tiramisu przełóż do środka. Po schłodzeniu w lodówce (1 godzina) torciku zdjąć karmel ze schłodzonej miseczki (powinien łatwo odchodzić) i zrobić dekorację na wierzchu. Podawać schłodzone.
Ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowego kremu tiramisu, dodałam do jedynie kawy rozpuszczalnej i ziarna wanilii.
Opis długi, ale dlatego, że chciałam wszystko jasno wytłumaczyć, jednak nie zrażajcie się! To bardzo proste :)
SMACZNEGO :)
A to ci torcik! Istne cudeńko! Piękna ozdoba z karmelu! ;) Nie umiem takiej robić...
OdpowiedzUsuńMi też się połamała, ale to nic trudnego :) Mnie nauczył Jamie ;)
OdpowiedzUsuńsmaczny bardzo :D
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny deser! :-)
OdpowiedzUsuńgdyby wieża ptysiowa był wyższa wyglądałoby naprawdę super, ja niestety upiekłam za mało, a czas naglił :)
OdpowiedzUsuńNiesamowita, bardzo efektowna słodycz :D
OdpowiedzUsuń