Dlatego siadam wygodnie z książką na tarasie i staram się delektować latem, życiem.
Jak chyba każdy, tak i ja mam swoje wyobrażenie lata. Poznajcie je. Słodko-kwaśny, kruchy, a zarazem ciągnący i niezwykle delikatny raj dla duszy.
Ciasto kruche wg przepisu Michela Roux'a:
250g mąki
125g masła, pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
125g masła, pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 jajko
1 łyżeczka drobnego cukru
1/2 łyżeczki soli
40ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
40ml zimnej wody
Na kamiennym blacie usyp górkę z przesianej mąki wymieszanej z solą i cukrem. Wbij jajko, dodaj pokrojone masło i energicznie ugniataj czubkami palców, aż masa nabierze ziarnistej konsystencji. Ostrożnie wlej wodę i ugniataj, aż składniki się połączą (im krócej tym lepiej, ciasto będzie bardziej kruche).
Ciasto koniecznie należy schłodzić ok 1 godziny w lodówce, jeśli jednak zależy Ci na szybkim efekcie włóż ciasto na 10 min do zamrażarki, po czym wysmarowaną formę do tart wyłóż rozwałkowanym ciastem na grubość 3-5 mm, porządnie nakłuj widelcem i włóż z powrotem do zamrażarki na 20 min. Formę z ciastem wyłóż papierem do pieczenia i nasyp grochu, lub użyj specjalnych ceramicznych kulek (po to, by po upieczeniu ciasto wyrosło równomiernie). Piecz przez ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200st.C.
Masa krówkowa:
1,5 szklanki cukru
łyżka masła
0,75 szklanki mleka
truskawki
Na patelnię o grubym dnie nałóż masło, delikatnie je zrumień tak, by miało orzechowy aromat, wsyp cukier i wlej mleko, ciągle mieszając czekaj aż mleko odparuje, masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję krówki. Nałóż na wystudzone kruche ciasto, przybierz pokrojonymi plasterkami truskawek. Ciesz się latem!
Pysznie wygląda, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKiedyś pierwszy dzień lata kojarzył się z początkiem wakacji... i zaczynało się to niecierpliwe odliczanie dni do wolnego, do wyjazdów kolonijnych, do siedzenia do wieczora i spania do południa... ;) a pomysł na tartę bardzo fajny, uwielbiam smak krówki i toffi
OdpowiedzUsuńTa masa karmelowa to musi być coś obłędnie pysznego.. i do tego truskawki.. pycha!
OdpowiedzUsuńto musi być rozkosz dla podniebienia:D:D:D wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńmasa karmelowa jest zdecydowanie obłędnie pyszna, a do tego stanowi wdzięczny materiał w kuchni - idealna z muesli, z pieczonymi bananami, jako wkład do mazurka, z dmuchanym ryżem. Bajka! :)
OdpowiedzUsuń