Pamiętasz cudowny smak i zapach lata zamknięty pod metalową zakrętką. A jednak idziesz do sklepu i chwytasz fabrycznie oblepione słoiki z dodatkiem gumy guar i całej palety barwników.
Tak jest i ze mną, tylko ten dojrzały czerwony agrest wiszący na krzaczku nie dawał mi spokoju i jakby z cicha wołał, że o to jest gotowy na zmiany....
Przepis - na pewno znasz, ale na wypadek, gdybyś zapomniał....:
1 kg agrestu
2 nektarynki
25 dag cukru
2 łyżki miodu lipowego
Owoce umyj, usuń ogonki i szypułki i przekrój na pół. Wsyp do
rondla i zasyp cukrem, oraz zalej miodem. Garnek z owocami wstaw na gaz i podgrzewaj do momentu zawrzenia,
zmniejsz płomień i gotuj 10 minut ciągle mieszając - aż cukier
całkowicie się rozpuści.
Napełnij gorącym dżemem wyparzone słoiczki, zakręcaj i układaj do góry dnem na 30 minut.
Napełnij gorącym dżemem wyparzone słoiczki, zakręcaj i układaj do góry dnem na 30 minut.
W przypadku, gdy chcesz uzyskać gęściejszą konsystencję wystarczy, że pogotujesz raz jeszcze przez kilkanaście minut.
piękne..pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńprzecudowne połączenie, taki dżem musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuń