Popularne posty...

czwartek, 27 października 2011

14. Bułeczki z mąki pełnoziarnistej i cukinii z Roquefortem i suszonymi pomidorami

 Czy istnieje coś lepszego niż pyszne cieplutkie bułeczki? Bułeczki własnej roboty! Wiedzą to wszyscy, którzy choć raz pokusili się o stworzenie tych maleńkich cudeniek pod własną strzechą. Przygotowywanie pieczywa wcale nie jest takie pracochłonne i ciężkie jak nam się wydaje. Samo dodawanie składników i wyrabianie ciasta trwa przecież tylko chwilę! Jeśli potrafisz pożytecznie zagospodarować czas w którym bułki rosną na pewno będziesz chciał powracać do tego przepisu - bo nic tak nie smakuje jak pieczywo własnej roboty z ogromną paletą dodatków :)





Przepis: 
0,5 kg mąki pełnoziarnistej trzy zboża
2 czubate łyżeczki soli 
5 dag świeżych drożdży
700ml chłodnej wody
1 mała cukinia starta na średniej wielkości oczkach

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól oraz rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Przykrywamy je mokrą ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Wyrabiamy ze startą cukinią, formujemy bułeczki wielkości cytryny, układamy na blasze wcześniej posmarowanej olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220st i pieczemy przez 30 min. 
Ja podałam kanapeczki z serem Roquefort, suszonymi pomidorami oraz mieszanką sałat 

SMACZNEGO! :)

5 komentarzy:

  1. to po prostu śniadanie mistrzów! wyglądają rewelacyjnie te Twoje bułeczki. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne bułeczki na śniadanie... W sumie, chyba na każdą porę dnia. Do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota! Już sama nazwa zachęca, a zdjęcia - bajka :)

    OdpowiedzUsuń