Przepis:
0,5 kg mąki pełnoziarnistej trzy zboża
2 czubate łyżeczki soli
5 dag świeżych drożdży
700ml chłodnej wody
1 mała cukinia starta na średniej wielkości oczkach
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól oraz rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Przykrywamy je mokrą ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Wyrabiamy ze startą cukinią, formujemy bułeczki wielkości cytryny, układamy na blasze wcześniej posmarowanej olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220st i pieczemy przez 30 min.
Ja podałam kanapeczki z serem Roquefort, suszonymi pomidorami oraz mieszanką sałat
SMACZNEGO! :)