Popularne posty...

wtorek, 18 października 2011

12. Czekoladowy zawrót głowy!

Dni coraz bardziej leniwe, coraz bardziej uśpiona natura, wszystkie istoty żywe poddają się destrukcyjnym wpływom jesiennej pogody. Nie staram się walczyć, naturalnie zgadzam się na zaistniały stan rzeczy - w rozleniwieniu szukam ukojenia, łapię oddech.
Jesień od zawsze była dla mnie czasem dogadzania sobie, spełniania własnych potrzeb, zbierania sił, czasem w którym nie ma miejsca na podejmowanie trudnych spraw - a jedną z najtrudniejszych jest wybór co dzisiaj ugotuję.
Rozleniwiona zatracam się więc dzisiaj w czekoladowej radości i ukojeniu - co wszystkim GORĄCO POLECAM na wszelkie smutki i trudności. W końcu czekolada lekarstwem jest na wszystko.




Przepis: 
(na 4 sztuki)
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
125g połamanej gorzkiej czekolady
400ml mleka
łyżka kawy rozpuszczalnej

Podgrzej piekarnik do temperatury 180st. C. Ubij jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wymieszaj w garnuszku połamaną czekoladę z mlekiem i podgrzej na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj do masy kawę i przelej ją do ubitych jajek. 
Przełóż powstały krem do czterech żaroodpornych miseczek ceramicznych i ustaw je w formie wypełnionej wodą do 2/3 wysokości. Zapiekaj deser ok 20minut. 
Gdy lekko przestygnie, wstaw do lodówki, by dobrze się schłodził. 
*Deser ma być w środku półpłynny, nie oznacza to, że jest niedopieczony - o to chodziło! 

Odrobina kawy szybko uwypukli smak czekolady.
 Oto tajemnica przepysznego deseru, który zachwyci wszystkich gości.