Popularne posty...

poniedziałek, 10 października 2011

10. Pasta z dynią

Pyza zaprosiła mnie do wspólnego gotowania - podała niesamowity przepis na dynię. Początkowo byłam sceptyczna, gdyż nie przepadam za dynią, ale w trakcie przyrządzania (i tuż po) okazało się, że to jedna z najlepszych potraw jakie kiedykolwiek jadłam! Umieszczam oryginalny przepis, na czerwono zamieszczam swoje modyfikacje.






Przepis:

500 g makaronu paccheri 
2 łyżki masła (zamiast masła dwie łyżki oliwy)
2 łyżki tartego parmezanu
4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej
2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii (ja nie dałam)
świeżo zmielony czarny pieprz
 800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
2 listki posiekanej świeżej szałwii (ja dałam świeżo starty imbir) 
50 ml białego wytrawnego wina (zastąpiłam bulionem z kury)
200g sera 'lazur'
1 papryczka chilli
40 ml śmietanki 30%
 2 duże cebule
4 ząbki świeżego zmiażdżonego czosnku
szczypta tymianku i ziół prowansalskich
sposób przygotowania: "Aby przygotować sos, należy sparzyć dynię wkładając ją do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 minut. Odcedzić, wymieszać ją dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować.
Makaron ugotować al'dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzić. Włożyć makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki wody z gotowania,  zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i każdą porcję posypać orzeszkami pinii."
Sposobu przygotowania nie zmieniam, ale łatwo jest go zmodyfikować - w razie wątpliwości piszcie :) 



SMACZNEGO :)