Popularne posty...

środa, 2 listopada 2011

15. Tureckie ciasteczka z orzechami włoskimi, sezamem i pistacjami

Dzisiejszy przepis umieszczam na życzenie jednych z największych Smakoszy Kulinarnych (ukłony w Waszą stronę), których urzekł bajeczny smak i konsystencja tureckich smakołyków.
Ciasteczka zawierają bardzo dużo tłuszczu i cukru oraz mało mąki, dzięki czemu zawdzięczają swoją chrupkość przy jednoczesnemu rozpływaniu się w ustach.
 Jedną z największych zalet ciasteczek jest fakt, że są bardzo sycące, a przy okazji ich przygotowanie zajmuje nam naprawdę niewiele czasu!






Przepis:


100 gram masła
300 gram cukru
łyżka cukru waniliowego
100 ml oleju rzepakowego (zastąpiłam słonecznikowym i dodałam odrobinę więcej, bo ciasto nie chciało się połączyć) 
320 gram mąki
łyżeczka sody oczyszczonej
+orzechy pistacjowe/włoskie/sezam

Piekarnik rozgrzac do 150st. Utrzeć masło z cukrem, dodać olej, mąkę i sodę, szybko zagnieść ciasto. Podzielic na 4 części zrolowac w wałeczki, pokroic na plasterki, rozpłaszczyc na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posypac orzechami i piec 20 min. 




SMACZNEGO! :)