Popularne posty...

czwartek, 24 listopada 2011

20. Gorąca czekolada korzenna z pianką


Ten przepis nie wymaga chyba żadnego komentarza. Chciałam jedynie zaznaczyć, iż postanowiłam umieścić przepis odrobinę inny od tych, które zazwyczaj widziałam na blogach. Nie potrzebujesz tabliczek czekolady, aby rozkoszować się cudowną, gęstą czekoladą na gorąco...


Przepis: 
szklanka pełnotłustego mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
3 zmielone goździki 
odrobinę startej gałki muszkatołowej
1 łyżka masła orzechowego
+
1/3 szklanki mleka i łyżeczka cukru na piankę

Mleko zagotuj w rondelku, dodaj cukier, przyprawy, kakao, energicznie wymieszaj trzepaczką (aby nie zrobiły się grudki), następnie masło orzechowe, podgrzewaj, aż czekolada zgęstnieje. W ubijaku do piany ubij mleko z cukrem. Czekoladę przelej do filiżanki, łyżeczką nałóż piankę.







SMACZNEGO! :)