Połączenie ostrej papryczki chili, słodkiego miodu, i słodko-kwaśnego sosu wywołało pozytywne zaskoczenie wśród domowników. Nikt nie mógł się oprzeć zapachom prażonego sezamu z miodem!
Składniki:
1 duża pierś z kurczaka zamarynowana w: świeżym czosnku, kolorowym pieprzu, sproszkowanym chili, sproszkowanej pietruszce, curry, sosie sojowym, sosie Worcestershire
miód
uprażone ziarna sezamu.
Chutney:
garść suszonych sliwek
garść suszonych daktyli
1 duża cebula
sosWorcestershire
ocet winny
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
ok. 300 ml bulionu warzywnego
Zamarynowanego kurczaka obtocz w miodzie, następnie sezamie, smaż na głębokim oleju (na patelni o grubym dnie) do momentu, gdy sezam będzie złocisty. Nadmiar tłuszczu odsącz ręcznikiem papierowym.
Chutney: Posiekaj cebule, zrumień na patelni. Suszone owoce posiekaj, przesyp do rondelka, zalej bulionem duś pod przykryciem ok 20 min. Dodaj czosnek, cebulę i przyprawy, duś kolejne 20 min, aż owoce zmiękną i będą się rozpadać.
Kurczaka podawaj z chutneyem.
Smacznego!