Popularne posty...

poniedziałek, 25 czerwca 2012

22. Kurczak w miodzie i sezamie z chutneyem daktylowośliwkowym

Kurczak w sezamie jest typowo chińskim daniem - tu, na blogu - przeze mnie zmodyfikowanym - dopieszczony miodem, występujący w towarzystwie chutneya śliwkowo - daktylowego.
Połączenie ostrej papryczki chili, słodkiego miodu, i słodko-kwaśnego sosu wywołało pozytywne zaskoczenie wśród domowników. Nikt nie mógł się oprzeć zapachom prażonego sezamu z miodem! 

Składniki: 
1 duża pierś z kurczaka zamarynowana w: świeżym czosnku, kolorowym pieprzu, sproszkowanym chili, sproszkowanej pietruszce, curry, sosie sojowym, sosie Worcestershire
miód
uprażone ziarna sezamu. 

Chutney: 
garść suszonych sliwek
garść suszonych daktyli 
1 duża cebula
sosWorcestershire
ocet winny
sól
pieprz
4 ząbki czosnku
ok. 300 ml bulionu warzywnego 

Zamarynowanego kurczaka obtocz w miodzie, następnie sezamie, smaż na głębokim oleju (na patelni o grubym dnie) do momentu, gdy sezam będzie złocisty. Nadmiar tłuszczu odsącz ręcznikiem papierowym. 
Chutney: Posiekaj cebule, zrumień na patelni. Suszone owoce posiekaj, przesyp do rondelka, zalej bulionem duś pod przykryciem ok 20 min. Dodaj czosnek, cebulę i przyprawy, duś kolejne 20 min, aż owoce zmiękną i będą się rozpadać.
Kurczaka podawaj z chutneyem. 
Smacznego!