Popularne posty...

środa, 28 sierpnia 2013

32. Bazowa tarta bezowa

Zapowiedź tego posta macie już w nagłówku... Chcecie wiedzieć więcej? Na blogu robi się baaardzo tartowo(ku mej uciesze!).
Tart chyba nikomu zachwalać nie trzeba. Każdy zapewne wie, że tarty uwielbiają kusić rozsiewając cudowny zapach topionego masła. Uwielbiam tarty, a zwłaszcza tą, za jej bogactwo konsystencji, za chrupkość i delikatność. Proponuję dodać do niej sezonowe owoce, idealnie pasują zwłaszcza figi na które nadchodzi właśnie pora. Ja podaję wersję ba(e)zową, a Wy kombinujcie do woli. Pomyślcie tylko - bezowa tarta z karmelem i figą, bezowa tarta z kawą i amaretto, bezowa tarta z cytryną i bazylią, bezowa tarta z marakują i mango - no JAK TO BRZMI?!




Przepis: 
Ciasto kruche wykonacie z przepisu podanego TUTAJ
Natomiast przepis na bezę pojawił się w przedostatnim wpisie, a ja wkleję instruktażowe zdjęcie dla Was jeszcze raz:
(polecam powiększyć zdjęcie)



Polecam podpiec bezę palnikiem, lub opiec ją w piekarniku do zrumienienia. 
SMACZNEGO!



5 komentarzy:

  1. Przepyszna! Świetnie sprawdza się również jako baza pod nugat - który jest obłędny...

    OdpowiedzUsuń
  2. To musi być przepyszne !! pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rewelacyjnie wygląda i zapewne tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń