Popularne posty...

środa, 16 kwietnia 2014

38. Niezwykłe brownie z mikrofalówki

To jedno z najlepszych brownie jakie kiedykolwiek jadłam. Ciasto jest zbite, kruche i niesamowicie czekoladowe. W strukturze wcale nie przypomina gąbki, czekoladowej jajecznicy, czy nawet przeciętniaka murzynka.
To ciasto jest zupełnie inne niż moglibyście się tego spodziewać po wypieku z mikrofalówki.
Dla mnie to niesamowite odkrycie, idealne rozwiązanie na przyjęcie niespodziewanych gości, lub spotkanie z przyjaciółmi zaraz po pracy, gdy ani czasu ani siły do stania przy piecu nie ma...
I tak nie uwierzycie mi, że ciasto z mikrofalówki może być dobre.
Że brownie może być prawdziwym brownie.
Musicie przekonać się sami, że mówię prawdę i tylko prawdę.




Przepis:

150g masła
60g niesłodzonego kakao 
200g cukru
100g mąki
2 jajka


Polewa:

rozpuszczona czekolada

W naczyniu żaroodpornym delikatnie rozpuść masło ( aby było baaardzo miękkie). Miksuj mikserem, dodając cukier, kakao. Po uzyskaniu gładkiej masy wbij ciągle miksując całe jajka , i dosyp mąkę.
Wstaw do mikrofalówki na 4 lub 5 minut w zależności od mocy. 
Pozwól ciastu dojść w przeciągu 10 minut*, polej czekoladą i krój!

*ciasto będzie wyglądało na niedopieczone, ale przez te 10 minut dojdzie do siebie



Babeczki z mikrofali

6 komentarzy:

  1. Oj znam to ciacho, ratowałam się nim zanim kupiłam piekarnik, jest pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam je ostatnio w piekarniku i wcale nie było takie smaczne :( ot, murzynek

    OdpowiedzUsuń
  3. W przepisie jest najpierw 200g cukru, a potem 100g cukru, to ile? I czy mógłby być słodzik zamiast tego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. 200 gram cukru, już poprawiłam, dzięki! :) niestety ze słodzikiem nie da rady, cukier nadaje odpowiednią konsystencję. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń