Popularne posty...

sobota, 26 kwietnia 2014

41. Pollo in aceto balsamico di Modena

Czyli kurczak w cudownym balsamicznym sosie w towarzystwie barbecue.
W tej potrawie niezwykle istotna jest równowaga smaków. Słodycz to barbecue, ostrość to Piment Doux (wcale nie jest tak łagodne jak sugeruje nazwa...), za kwaśną stronę odpowiada ocet balsamiczny z Modeny. Bardziej niż samego przepisu trzymajcie się wyczucia smaku, starając się stworzyć odpowiednią harmonię.


Przepis: 

połowa piersi z kurczaka
2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka sosu barbecue 
1 łyżeczka Piment Doux (lub pół łyżeczki suszonej papryczki chili i pół łyżeczki papryki łagodnej)
garść rukoli


Pierś z kurczaka obmyj i pokrój na kęsy, zalej kolejno octem i oliwą, wyciśnij czosnek, dodaj barbecue i Piment Doux, odstaw do lodówki na minimum pół godziny. Smaż na rozgrzanej patelni o grubym dnie ( bez oleju), pod koniec smażenia dorzuć rukolę, zamieszaj i przełóż na talerz. 






3 komentarze: