Popularne posty...

poniedziałek, 16 czerwca 2014

44. Babka z polewą chałwową

Przedstawiam Wam propozycję całkiem nietypowej babki - jej wyjątkowość polega przede wszystkim na niesamowicie aromatycznej polewie chałwowej. 
Zapewniam Was, że nawet Ci, którzy do chałwy nastawieni są dość sceptycznie (jak na przykład ja) zdecydowanie polubią ten przepis. A skoro o przepisie mowa - zapraszam do lektury... 



Przepis: 

- półtorej szklanki mąki
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek 
- margaryna
- szklanka cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cytryna
- 5 łyżek spirytusu

Margarynę roztop i schłodź. Cytrynę umyj i otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Jajka zmiksuj z cukrem na białą puszystą masę. Obydwie mąki połącz z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Stopniowo dodawaj do jajek delikatnie mieszając. Nadal mieszając dodaj schłodzoną margarynę , następnie sok z cytryny i spirytus (cienkim strumieniem, by masa się nie zważyła). Do wysmarowanej formy z kominkiem przelej ciasto i wstaw do nagrzanego do 150 C piekarnika. Piecz podgrzewając od spodu, około 30 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 C i dopiecz ciasto.   


Polewa:

- 200 gramów chałwy
- 250 mililitrów śmietany kremówki

Do naczynia pokrusz chałwę, dolej kremówki i zblenduj na gładką masę. Całość przestaw na palnik i podgrzewaj ciągle mieszając, aż masa będzie wrzała. Pogotuj do zgęstnienia. Ostudzoną polewą dekoruj babkę.




11 komentarzy: