Popularne posty...

środa, 21 sierpnia 2013

29. Latająca babka

Przedstawiam Wam babkę, co daje się uchwycić tylko w locie, gdyż jej maślano- cytrynowy aromat zwołuje ogromną rzeszę fanów domagających się postawienia jej przed wesołymi biesiadnikami. Babka tradycyjnie musi mieć dużo żółtek, masła i skórki z cytryny. Aby była prawdziwą babką musi zostać zakropiona spirytusem. Bo prawdziwe babki są ciężkie i bogate - tak, jak bogata powinna być cała biesiada. Jest symbolem dostatku gospodarzy, oraz dobrego gustu wszystkich gromadzących się przy stole.
A przede wszystkim ...jest przepyszna.




Przepis:
-20 dag mąki pszennej
-10 dag mąki ziemniaczanej
-5 jajek
-25 dag masła 
-szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1 duża cytryna
-5 łyżek spirytusu

do wysmarowania blachy: trzy łyżki masła

Masło roztop i ostudź. Umyj cytrynę, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Z jajek i cukru zrób kogel-mogel. Oba rodzaje mąki połącz ze sobą i proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową. Stale mieszając dodawaj do jajek. Nadal mieszając wlej letnie masło, sok z cytryny i na końcu spirytus. Płynne składniki pamiętaj, by wlewać powoli, tak, aby ciasto się nie zwarzyło. Formę do bab nasmaruj masłem, opcjonalnie można wysypać bułką tartą, by babka ładnie wyszła z formy po upieczeniu. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160St.C., opiekaj od dołu, po 30 min.  podkręć go do 180St.C. i opiekaj od góry - czas wg uznania.

SMACZNEGO! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz