A przede wszystkim ...jest przepyszna.
Przepis:
-20 dag mąki pszennej
-10 dag mąki ziemniaczanej
-5 jajek
-25 dag masła
-szklanka cukru
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1 duża cytryna
-5 łyżek spirytusu
do wysmarowania blachy: trzy łyżki masła
Masło roztop i ostudź. Umyj cytrynę, otrzyj z niej skórkę, wyciśnij sok. Z jajek i cukru zrób kogel-mogel. Oba rodzaje mąki połącz ze sobą i proszkiem do pieczenia oraz skórką cytrynową. Stale mieszając dodawaj do jajek. Nadal mieszając wlej letnie masło, sok z cytryny i na końcu spirytus. Płynne składniki pamiętaj, by wlewać powoli, tak, aby ciasto się nie zwarzyło. Formę do bab nasmaruj masłem, opcjonalnie można wysypać bułką tartą, by babka ładnie wyszła z formy po upieczeniu. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160St.C., opiekaj od dołu, po 30 min. podkręć go do 180St.C. i opiekaj od góry - czas wg uznania.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz