Bo to smakołyk idealny na taką okazję właśnie. Już wkrótce będziemy się rozkoszować smakiem jagód, proponuję zatrzymać przy sobie ten przepis, tak, by w upalny wieczór wyczarować kolejny dzień....
Ciasto drożdżowe:
500g mąki pszennej
250ml mleka
50g cukru
25g świeżych drożdży
75g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
skórka starta z połowy cytryny
Nadzienie:
500g jagód lub borówki amerykańskiej
3 łyżki cukru pudru
Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki wsyp do dużej miski. Dodaj resztę cukru, sól. Dodaj jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1godz).
Po wyrośnięciu ciasto przełóż na blat posypany mąką i uformuj wałek. Wałek podziel na 16 części.
Jagody oczyść i wymieszaj z cukrem pudrem.
Każdy kawałek ciasta uformowuj w kulę i rozpłaszcz ją na ręce. Na środku nałóż dużą łyżkę jagód i zlep brzegi, jak pieroga. Uformuj podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. . Pozostaw do podrośnięcia na 10min.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Bułeczki posmaruj jajkiem z mlekiem i posyp cukrem.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
Przechowuj w woreczku śniadaniowym na kolejny udany dzień....
uwielbiam domower jagodzianki, z przyjemności wypróbuje ten przepis:)
OdpowiedzUsuń