Popularne posty...

środa, 28 maja 2014

42. Bardzo sentymentalne jagodzianki

Jagodzianki wypełnione kolorem letniego nieba, smakiem wschodzącego poranka, blaskiem spacerów leśnych.
Bo to smakołyk idealny na taką okazję właśnie. Już wkrótce będziemy się rozkoszować smakiem jagód, proponuję zatrzymać przy sobie ten przepis, tak, by w upalny wieczór wyczarować kolejny dzień....


Ciasto drożdżowe:

500g mąki pszennej
250ml mleka
50g cukru
25g świeżych drożdży
75g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka soli
1 jajko
skórka starta z połowy cytryny



Nadzienie:

500g jagód lub borówki amerykańskiej
3 łyżki cukru pudru

Lekko ciepłe mleko wymieszaj z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę  mąki wsyp do dużej miski. Dodaj resztę cukru, sól.  Dodaj jajko, miękkie masło, startą skórkę cytrynową i wyrośnięty zaczyn. Wyrób ciasto. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1godz).
Po wyrośnięciu ciasto przełóż na blat posypany mąką i uformuj wałek. Wałek podziel na 16 części. 
Jagody oczyść i wymieszaj z cukrem pudrem.
Każdy kawałek ciasta uformowuj w kulę i rozpłaszcz ją na ręce. Na środku nałóż dużą łyżkę jagód i zlep brzegi, jak pieroga. Uformuj podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu, pozostawiając odstęp między bułeczkami. . Pozostaw do podrośnięcia na 10min.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180°C.
Bułeczki posmaruj  jajkiem z mlekiem i posyp cukrem.
Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 min., do zarumienienia, jedną blachę po drugiej. (Bułeczki lubią pękać, ponieważ pakujemy w nie maksymalną ilość nadzienia. Wypływa trochę soku, ale bułeczki pozostają kształtne i pełne nadzienia).
 Przechowuj w woreczku śniadaniowym na kolejny udany dzień.... 

1 komentarz:

  1. uwielbiam domower jagodzianki, z przyjemności wypróbuje ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń